Rasa Yorkshire Terrier

Descriere Introductiva

Rasă de talie mică, Yorkshire Terrier este cel mai mult cunoscut pentru cozile lui bogate cu o textură similară cu cea a părului uman. Culoarea blănii este și ea neobișnuită, fiind de un albastru metalic cu auriu (cafeniu). Are un aer important ținându-și capul ridicat. Masculii au o înălțime de aproximativ 18-20 de centimetri și nu cântăresc mai mult de 3,2 kilograme.

Date istorice

La mijlocul anilor 1800, muncitori din Scoția au migrat în partea de nord a Angliei și au adus cu ei mai multe varietăți de mici Terrier-i pentru a vâna șobolani. Puține date exacte se cunosc despre primele exemplare. Se presupune totuși că rasa a apărut după împerecherea selectivă a Terrier-ilor aduși din Scoția. Cu timpul, Yorkshire Terrier-ii au devenit din ce în ce mai populari și crescătorii au început să participe cu acești câini la expoziții de profil.

Primul exemplar vedetă a fost un mascul pe nume Huddersfield Ben. După acest câine au fost stabilite mare parte din standardele rasei actuale. Huddersfield Ben, care a murit în 1871, era mai mare decât exemplarele din zilele noastre, însă prin programe de selecție, dimesiunile câinelui au fost reduse la nivelul actual.

De asemenea, în anul 1995, un Yorkshire Terrier numit Big Boss a primit titlul de cel mai mic câine din lume – stabilind un nou record mondial. Cățelul avea pe atunci doar 11,9 cm înălțime și 12,9 cm lungime.

Personalitate

Yorkshire Terrier-ul este un cățel de talie mică dar cu o personalitate „mare”, un companion vesel și iubitor. Cea mai populară rasă de jucărie, „Yorkie”, și-a câștigat mulți fani datorită devotamentului pentru stăpâni, aspectul elegant și datorită faptului că este o rasă foarte adaptată la viața în apartament. Ei sunt foarte devotați stăpânilor lor așa cum stă bine unui cățel de companie, dar au și o trăsătură specifică Terrier-ilor fiind uneori foarte suspicioși când vine vorba de necunoscuți și vor lătra la auzul zgomotelor străine sau a intrușilor. Deștept și sigur de sine, Yorkshire Terrier-ul este o combinație între un drăgăstos de mici dimensiuni și un spirit aventurier al unui Terrier. Rasa acoperă o paletă largă de personalități. Unii sunt drăgălași și plini de viață, dornici să-și urmeze stăpânii pas cu pas toată ziua. Alții sunt răutăcioși peste măsură și în tot ceea ce fac.

În comparație cu alți câini, Yorkshire au două seturi de dinți în viața lor. Primul set conține 28 de dinți din lapte. Al doilea set conține 42 de dinți permanenți. Câteodată numărul dinților permanenți variază atât timp cât mușcătura este bună. Când cățeii se nasc ei nu au dinți deoarece laptele este singura hrană pe care o mănâncă. Dinți decisivi cred de la 3 ani până la 8în ordinea următoare: incisivi, canini și premolari. Cățeii noi născuți nu au molari. Cățeii Yorkshire încep să-și piardă dinții de lapte când cei permanenți cresc. Dinții permanenți cresc de la 4 la 8 luni. Pe la vărsta de 8 luni ei ar trebui să aibă toți dinții. Dinții permanenți o să crească în locul incisivilor, caninilor, molarilor și premolarilor.

Yorkshire și alte rase de câini mici pot avea probleme dacă dinții lor de lapte nu cad la timp. Acest lucru este cauzat de noii dinți care nu cresc chiar sub dinții de lapte. (De obicei, corpul unui catelus va absorbi radacinile dintilor.) Daca dintele cațelusului nu cedează locul dintelui nou, acesta trebuie indepartat pentru ca poate provoca o malocluzie sau o mușcătură proastă. Dinții reținuți pot cauza degradarea maxilarului, deoarece alimentele pot fi prinse ușor între dinții de lapte și cei permanenți. Uneori, noii dinți sunt forțați să crească într-o poziție anormală și să provoace o mușcătură proastă. Dinții reținuți pot să rămână sau să cadă la diferență de săptămâni după ce s-au dezvoltat noii dinți. Atunci când este necesar, dinții reținuți sau de lapte trebuie îndepărtați chirurgical.

Ingrijire

Yorkshire terrier are nevoie de o îngrijire foarte atentă, mai ales rasele exemplare cu păr lung ce necesită periere zilnică. Imbăierea este obligatorie și depinde de tipul de blană pe care îl au, dar și de mediul în care trăiește și cât de des se murdărește. În general, un Yorkshire se spală o dată la două săptămâni sau o dată pe lună. Se folosește un șampon special pentru câini și, dacă este nevoie, se folosește și un balsam special pentru păr lung sau scurt. După baie, blana câinelui trebuie uscată și periată. Yorkshire-ul are nevoie de o periere zilnică, deoarece blana moale se poate încâlci foarte ușor. Este nevoie de o perie cu dinți metalici ce sunt prevăzuți în vârf cu gămălii de plastic, pentru a nu leza pielea fină a cățelului. Trebuie pieptănat cu atenție în zone precum: gât, pipet, abdomen sau baza cozii, acolo unde blana se poate încurca mai repede. Unghiile se scurtează o dată pe lună, dar doar vârful unghiei. Colțul ploapelor și părul din jurul ochilor trebuie curățat periodic, deoarece acolo se acumulează depuneri lăcrimale și alte resturi. Se curăță cu o bucată de material îmbibată în apă călduță. Dinții au nevoie de un periaj dentar o dată la câteva zile pentru a îndepărta și preveni depunerile de piatră. Ochii și urechile câinelui trebuie curățate periodic pentru a evita unele boli. Yorkshire terrier are nevoie de multă mișcare (îi trebuie cel puțin trei plimbări pe zi). Câini yorkshire nu poate tolera extreme vreme rece sau la cald. Proprietarii nu trebuie să iasă cu Yorkies afară în climat cald sau frig extreme.

Nutritie

Pentru că este un câine de talie mică, acesta are un metabolism rapid care asimilează și arde caloriile foarte repede. Au un stomac mic și din acest motiv mănâncă puțin, dar des. Pot mânca atât hrană umedă, cât și uscată, care să le asigure nutrienții de care au nevoie pentru un organism sănătos și un sistem imunitar puternic. Nu are voie să mănânce ciocolată, struguri, cacao, bomboane, alune, pâine, arahide carne crudă sau mezeluri. Greutatea unui câine de rasă Yorkie se încadrează între 3 și 7 kg, iar înălțimea între 17 și 29 de cm. Media de vârstă a unui patruped este între 13 și 16 ani.

Sanatate

Câinii de rasă nu ridică multe probleme de sănătate, însă pot fi predispuși la probleme oculare, dislocare temporară a rotulelor, pietre la vezică au o boală a traheei. Animalul de companie care se adaptează ușor în orice spațiu de mici dimensiuni, chiar și într-un apartament, are nevoie de mișcare zilnică pentru a se menține sănătos. Adoră să se plimbe și să alerge, dar și să se joace cu alți câini.

Nevoia de miscare

Pentru a menține un Yorkie sănătos și în formă, mișcarea zilnică e obligatorie. Câinilor Yorkshire Terrier le place să se plimbe și vor tropăi kilometri întregi dacă li se permite. O plimbare scurtă îl va mulțumi atâta timp cât poate adulmeca prin preajmă și cât timp are parte de stimulare mentală. Reține că, deși e un câine de talie mică, și îi place să alerge, să prindă și să se joace ca oricărui câine. Un adult are nevoie de minimum o jumătate de oră de mișcare în fiecare zi.

Dresaj și educație

Un câine de rasă Yorkie poate învăța foarte repede comenzile, însă în funcție de modul în care percepe antrenamentul, acesta poate refuza să răspundă comenzilor. Secretul dresajului este răbdarea și perseverența. Câinele trebuie educat cu blândețe, iar exercițiile trebuie să fie consecvente pentru a-l determina pe patruped să învețe lucruri noi. Este un câine sensibil care nu răspunde pozitiv dacă este tratat cu agresivitate, tocmai din acest motiv dresajul trebuie făcut calm și atent.

Citeste si:

Rasa Yorkshire Terrier

Rasa Yorkshire Terrier

Descriere Introductiva Rasă de talie mică, Yorkshire Terrier este cel mai mult cunoscut pentru cozile…
Rasa Shih Tzu

Rasa Shih Tzu

Descriere Introductive           Numele „Shih Tzu” inseamna “micul leu”. Dar nu exista nimic din ferocitatea…
Ințelege-ți mai bine pisica. Limbajul corpului la pisici.

Ințelege-ți mai bine pisica. Limbajul...

De câte ori te-a atacat pisica „fără avertisment și din răutate”? Te-ai întrebat vreodată de…